Mutfak

Horozibiği'nin sağlığa faydaları nelerdir?

Horozibiği nedir? Horozibiği nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

Horozibiğinin sağlığa faydaları nelerdir?

Horozibiği Amaranth olarak da adlandırılan bir bitkidir. Süs bitkisi olarak kullanılmasının yanı sıratohumları yenebilen, renkleri koyu mordan kırmızıya ve altın rengine kadar değişiklik gösteren şifalı bitkidir.

Amaranth'ın dahl olduğu Horozibigiller familyası Amaranthaceae olarak adlandırılır; Afrika ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişir, bir veya çok yıllık otsu bitki, ağaç ve tırmanıcı bitki şeklinde sekiz yüz kadar türü içine alır.

Kırmızı çiçekleri horoz ibiğini andırdığı için Horozibiği ismi alan bitkinin ana yurdu Güney Asya olup memleketimizde de yetişir. Kalori, Amino asit ve lisin açısından zengindir. 

100 gram çiğ amaranth, 371 kalori. 7 gram yağ, 4 mg sodyum, 66 gram karbonhidrat ve 14 gram da protein içeriyor.

AMARANTH HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR? 

Lif içeriği yüksek olan bu tahılın, kalp hastalığı riskini azalttığı belirtiliyor. Ayrıca vitamin bakımından da oldukça güçlü olan bu besin içeriğinde B2 Vitamini (riboflavin), B9 Vitamini (folik asit), kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko barındırıyor.

Bu tahılla ilgili araştırmalar; amaranth’ın kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, insülin değerini artırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiğini ortaya koyuyor.

Kanser: Skualen, horozibiğinde doğal olarak bulunan, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. Horozibiği yağı yüzde sekiz skualen içerirken, daha yaygın olarak kullanılan bir skuaien kaynağı olan köpekbalığı yağı, sadece yüzde bir oranında skualen içerir.

Araştırmalar horoz ibiği tohumunun içindeki bir bileşenin, söeüs kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini engelleyebileceğini bulgusuna vardı.

Kalp Hastalığı: Yulaf, kolesterole karşı tartışmasız şekilde en şifalı tahıl olarak görülse de horozibiği de kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkili görünüyor ve yulafa alerjisi olanlar veya yulafı sevmeyenler için geçerli bir alternatif olabilir

Diyabet: Horoz ibiğinin, hıpergliseminin önlenmesine yardımcı olabileceği ve diyabete bağlı komplikasyonları azaltabileceği keşfedildi. Diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, horoz ibiğinin kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, ensülin değerini arttırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiği keşfedildi.

SAKLAMA USULÜ

Horoz ibiği genellikle hamur işlerinde kullanılmak üzere un halinde satılır ama en iyisi tohum halinde almaktır. 

Horozibiği tohumları, hava geçirmez bir kap veya kavanoz içinde, buzdolabında altı aya kadar saklanabilir.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:

Horoz ibiği tohumları çok küçük olduğu için, ince delikli bir süzgeçte veya tülbent üstünde, soğuk suyla yavaşça yıkanmalıdır. Tohumlar, ayrıca, fırınlanabilir veya buharda pişirilebilir.

Horozibiği tohumlan, domates suyu gibi yoğun tadı olan sıvılarla pişirilirse, daha iyi bir tat alır.

Yapraklan, haşlanmış veya kızarmış sebze olarak kullanılır.

Horozibiği çorbalar için mükemmel bir kıvam arttırıcıdır.

Horozibiğini başka bir tahılla birlikte elma suyuna koyup kaynatın veya fırında pişirin, daha sonra taze meyvelerle servis edin.

Pirince alternatif olarak düşük yağda kızartılmış horozibiği hazırlayın.

Horozibiği tohumlarım tavada kızartabilirsiniz ve mısır taneleri gibi patlarlar. Patlamış horozibiği, balık ve etin yanında veya çorba, salata ve güveç üstünde kıtır ekmek olarak mükemmel gider.

Haşlanmış horoz ibiği soğutulduğunda, pektin kullanmadan ve çok az tatlandırıcıyla meyve marmelâdı yapmada kullanılabilecek peltemsi bir kıvam alır.

Ekmek hamuru yapmak için eşit ölçüde buğday unuyla karıştırılır. 

Yorumlar